Has escoltat alguna vegada la frase “un rep el que dóna”? Doncs el màrqueting de continguts hi té una mica a veure… Si mirem cap enrere, abans, la publicitat s’havia centrat en cridar l’atenció: eh, mireu-me! Sóc aquí i sóc el millor!
L’aparició de les noves tecnologies va transformar la forma de comunicar. Les marques i el seu públic es van apropar, i van començar a relacionar-se en terrenys nous com correus electrònics, webs, xarxes socials … Les empreses van passar a barrejar-se amb les plataformes socials.
Hola senyor spam!
Amb aquest canvi, va aparèixer un personatge detestable i molest anomenat spam. Sempre que entràvem en el nounat Internet, ens assaltava i se’ns apareixia de formes diferents: correus electrònics, banners, SMS massius …
I així és com va néixer la carpeta d’spam… què faríem sense ella? Haver de empassar-nos constantment correus electrònics innecessaris que només busquen vendre, vendre i vendre…
Les marques es van començar a preguntar:
Què he de fer per no caure en la carpeta d’spam? Com puc fer que la gent faci clic en el meu banner? Per què no entra ningú en el meu post en xarxes socials?
No van trigar a respondre a aquesta pregunta: perquè a ningú li agrada que li venguin coses.
Què havien de fer les marques per rebre visites? Oferir continguts útils!
4 exemples:
Una famosa marca d’embotits va començar a oferir al seu web i canals de comunicació social receptes d’entrepans.
Una marca de bolígrafs molt molt coneguda va gravar a il·lustradors amb el seu producte i va fer petits vídeos espectaculars.
Una marca de bourbon va fer una minisèrie documental sobre el procés de fabricació del seu licor.
Una important firma del sector de la ceràmica va desenvolupar una eina dins del seu web perquè els usuaris i visitants poguessin dissenyar el seu paviment o revestiment ideal.
La qüestió és explicar coses xules!
Al cap i a la fi, l’únic que van començar a fer les marques és a comunicar el seu producte d’una forma diferent, en clau utilitat. Oferien informació i/o entreteniment que aportaven valor a la vida del consumidor.
Un bon pla de màrqueting de continguts acostuma a ser participatiu, involucra al client, el fa partícip del seu producte. No et venc un formatge ratllat, t’ofereixo l’oportunitat de fer una espectacular lasanya en família. No et pretenc entatxonar unes sabatilles esportives, t’ajudo a perdre pes i a aprendre a sortir a córrer quan tornes de la feina. S’entén la idea, oi?